Parkinsonisme vereniging

De Parkinson Vereniging is meer dan alleen een patiëntenvereniging. Wij zetten ons in voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Zo kunnen niet alleen mensen met parkinson of een parkinsonisme, naasten en zorgverleners terecht bij de vereniging.

Kerntaken zijn:

Elkaar ontmoeten

Informatievoorziening

Meepraten en meebeslissen

Onderzoek en ontwikkeling

ANBI Status

Explosieve stijging Diagnose Parkinson

In 2040 verwacht het RIVM een stijging van 71 procent in het aantal mensen met de ziekte van Parkinson t.o.v. 2015. Dit betekent dat er in 2040 naar verwachting 82.600 de diagnose zullen ontvangen.

IS PARKINSON TE GENEZEN

Parkinson is een progressieve ziekte. Beter zul je er niet van worden. De laatste jaren hebben we veel geleerd over het ziektemechanismen die leiden tot verlies van zenuwcellen. Er is goede hoop dat we binnen 10 jaar parkinson kunnen afremmen.

Gerichte hulp verbetert het leven

De interventies zijn bewezen effectief, eenvoudig bereikbaar en makkelijk toe te passen voor iedereen die er gebruik van maakt. Het resultaat; een hogere kwaliteit van leven en het langer kunnen functioneren met behoud van een sociaal leven.

Wat is Parkinson eigenlijk?

Om goed te kunnen denken en bewegen, hebben je hersenen genoeg dopamine nodig. Heb je parkinson, dan gaan de hersencellen die dopamine maken langzaam kapot. Een tekort aan dopamine in je hersenen leidt tot allerlei lichamelijke en mentale problemen

Bewegen maakt gezond

Bewegen is belangrijk, niet alleen voor je lichamelijke gezondheid, maar met name ook een mentale gezondheid. Door te bewegen maak je nieuwe hersencellen dat maakt je een gelukkiger mens. Ook remt het de progressie van Parkinson.

Kunt u helpen?

Het is belangrijk om geduld te hebben bij mensen met de ziekte van Parkinson. Soms kunnen ze niet op de juiste woorden komen of gaat het denken trager dan normaal. En wees niet bang, Parkinson is niet besmettelijk.

De patiënten organisatie voor iedereen met borstkanker

dé patiëntenorganisatie voor iedereen met borstkanker, erfelijke/familiaire aanleg daarvoor en hun naasten. Vrouw of man, jong of ouder. Wij zijn er voor iedereen. Om te zorgen dat jij toegang krijgt tot goede zorg. Om je vragen te beantwoorden. Om je te steunen.

Borstkanker, en nu?

De diagnose borstkanker komt vaak onverwacht en ontregelt je leven. Soms is er tijd nodig om emoties en informatie die na de diagnose op je af komen te verwerken. Er zijn vaak verschillende behandelmogelijkheden, er valt dus iets te kiezen. Bespreek deze mogelijkheden met je arts en sta stil bij welke behandeling het beste bij jou past. Dit kan ook in een ander ziekenhuis zijn als de expertise in jouw ziekenhuis niet aanwezig is. Neem de tijd om na te denken over de keuzes die je moet maken.

Medische informatie

Wij hebben allerlei informatie over borstkanker, zoals over de diagnose, onderzoeken en verschillende behandelingen. Het lezen en begrijpen van deze medische informatie helpt je om uit te zoeken wat op jou van toepassing is. Het kan je ook helpen in het gesprek met je zorgverlener. Heb je vragen over je diagnose of behandeling, stel deze dan aan je behandelend arts. Vertel hem of haar ook over je leefsituatie en wat belangrijk voor je is, zodat je samen keuzes kunt maken die het best bij jouw medische én persoonlijke situatie passen. Wil je contact met iemand van ons?

Leven met en na borstkanker?

Borstkanker kan je leven behoorlijk overhoop gooien. Zo kun je na de behandelingen last hebben van late gevolgen als vermoeidheid, verminderde concentratie of pijn. Deze klachten kunnen je dagelijks leven belemmeren, waardoor je gezondheid, werk en financiële situatie veranderen. Wij helpen je op weg met informatie over hoe je hiermee om kunt gaan.

Onderzoek bij Borstkanker

Om te achterhalen of je borstkanker hebt, zijn er verschillende soorten onderzoeken. Als de (huis)arts je borsten controleer op een verdachte plek, noemen we dat lichamelijk onderzoek. Diagnostisch onderzoek en het bevolkingsonderzoek zijn erop gericht om de ziekte te ontdekken. Als uit deze onderzoeken blijkt dat je borstkanker hebt, zal aanvullend onderzoek uitgevoerd worden. Verder wordt er ook onderzoek gedaan naar de borstkanker en betere behandelingen. Dit heet wetenschappelijk onderzoek. Hier vind je informatie over alle soorten onderzoeken.

Denk je eens in…

enk je eens in wat je hersenen allemaal doen. Ze bepalen wie je bent en wat je kunt. Je moet er niet aan denken dat er iets met je hersenen gebeurt. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. De Hersenstichting zet zich in voor gezonde hersenen voor iedereen. Help je mee?

Hersenaandoeningen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker voor hersenaandoeningen omdat er voor veel hersenziekten nog geen genezende behandelingen zijn. Eenmaal beschadigd hersenweefsel kan (nog) niet hersteld worden. Een gezonde leefstijl kan het risico op hersenaandoeningen verkleinen en de gevolgen van veroudering en hersenziektes uitstellen. Daarom helpen wij mensen hun slaapgedrag te verbeteren en meer te bewegen.

Hersenaandoeningen beter behandelen

Meer dan 4 miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Voor de meeste ziektes bestaan nog geen oplossingen. We financieren onderzoek en innovaties zodat er behandelingen komen die hersenaandoeningen genezen, stoppen of vertragen of de kwaliteit van leven voor mensen met een hersenaandoening verbeteren.

Mensen met hersenaandoening helpen meedoen in de maatschappij

We ondersteunen mensen om het meeste uit hun leven te halen. Zo werken we aan een passend aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd zodat mensen met een hersenaandoening daadwerkelijk mee kunnen doen. We maken ons hard voor een samenleving waarin mentale diversiteit wordt omarmd en stigma’s verdwijnen.

Onderzoek en Innovatie

We zetten niet in op één aandoening, maar investeren in baanbrekende oplossingen die meerdere hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken maken we onderzoek mogelijk. We laten fundamenteel onderzoek doen, en bijvoorbeeld onderzoek naar de effecten van nieuwe behandelingen. Verder stimuleren we onderzoek naar technieken om beter te kunnen zien wat er precies in de hersenen gebeurt. Zo werkt de Hersenstichting aan de toekomst van de patiënt van morgen, maar ook aan die van de patiënt van nu.